Assurity Center Corporate Headquarters

Assurity Center Corporate Headquarters

This site is a focal point along the City of Lincoln’s Antelope Valley corridor, a massive flood control and community revitalization project that will create a waterway and central park in downtown Lincoln. Incorporating sustainable measures into this prominent site was an early goal. Yet this project not only meets the sustainability goals of our corporate client, it also fulfills the city project’s overall theme of responsible water management. The Assurity Corporate building and campus was designed to meet LEED Gold standards, the facility incorporates numerous sustainable, water conserving, and energy efficient features, including a partial ice storage cooling system and green roofs.

Our client acquired the 9.5-acre site for its new corporate headquarters.  When the project is complete, the southern six acres will accommodate a three-story parking garage for 600 vehicles, and an 180,000 SF, five-story office building with outdoor plaza spaces that overlook and connect to the adjacent new public park.  The northern 3.5 acres will eventually feature office development, but for the present will be graded and planted with native prairie grasses and wildflowers.

One of the primary design imperatives of this landscape addresses holistic stormwater management with a uniquely integrated approach. Our strategy centers on moving site runoff into slower, local, resilient landscape solutions that manage it in microcatchments.  The components - bioretention, pervious pavements, urban forest, green roofs and native plants – work in concert to direct surface and roof runoff to three existing storm drainage structures which are being abandoned, sealed and reused to create an 180,000-gallon underground cistern. The cistern will store runoff to reduce impacts to downstream receiving waters. It can hold 100 acres of urban stormwater for the “P” storm event (1 inch of rainfall, or 90% of the area’s 24-hour rain events), which equal more than 50% of the average annual precipitation for Lincoln.  The stored water will be reused to subsurface irrigate the site’s  vegetation (green roofs; rain gardens; urban forest; native grasses, forbs, shrubs and vines).

The park east of the project site acts as the City’s primary urban trails hub, the project site is designed to provide convenient and safe connections from the trails and other park amenities to the corporate headquarters’ outdoor spaces.  The project site also maximizes open space, serving as an extension of the park in the center of the City.